Pliva postala d. o. o.

Bez autora
Mar 27 2011

Plivina dionica od petka više ne postoji. U obavijesti objavljenoj na stranicama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), rješenjem Trgovačkog suda donijetog u utorak, Pliva d. d. pripojena je tvrtki Pliva Hrvatska koja posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću. Posljedično, time je Plivi prestalo članstvo u depozitoriju, a dionica je ukinuta. Sudionike tržišta kapitala ovakva odluka nije iznenadila. S obzirom na to da je Teva većinski vlasnik, vjerojatno je procijenila da joj je takav oblik financijski povoljniji. Naime, dionička društva moraju imati složeniju organizacijsku strukturu od društva s ograničenom odgovornošću. Na primjer, dionička društva moraju imati nadzorni odbor. U svakom slučaju, vlasnička struktura Plive opravdava odluku da se ide na jednostavniji pravni oblik koji omogućuje i lakše upravljanje.

Pliva postala d. o. o.Plivina dionica od petka više ne postoji. U obavijesti objavljenoj na stranicama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), rješenjem Trgovačkog suda donijetog u utorak, Pliva d. d. pripojena je tvrtki Pliva Hrvatska koja posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću.

Posljedično, time je Plivi prestalo članstvo u depozitoriju, a dionica je ukinuta. Sudionike tržišta kapitala ovakva odluka nije iznenadila.

»S obzirom na to da je Teva većinski vlasnik, vjerojatno je procijenila da joj je takav oblik financijski povoljniji. Naime, dionička društva moraju imati složeniju organizacijsku strukturu od društva s ograničenom odgovornošću. Na primjer, dionička društva moraju imati nadzorni odbor. U svakom slučaju, vlasnička struktura Plive opravdava odluku da se ide na jednostavniji pravni oblik koji omogućuje i lakše upravljanje«, kazao je Vjesnikov izvor blizak financijskoj industriji.

Ukidanje dionice posljednji je čin u priči o odlasku nekad perspektivne dionice s domaćeg tržišta kapitala. Podsjetimo, krajem listopada 2009. godine istisnuti su mali dioničari, a Barr Laboratories Europe postao je jedini dioničar Plive. Vlasnica Barra od 2008. je izraelska farmaceutska tvrtka Teva, stekavši tako vlasništvo i nad Plivom koju je Barr kupio 2006. godine. Istisnutim dioničarima isplaćena je tada otpremnina u iznosu od 600 kuna po dionici te kamata u iznosu od 0,72 kuna po dionici.

Nakon provedenog istiskivanja, ukinuto je i uvrštenje Plivine dionice na Zagrebačkoj burzi. Tržište kapitala sa žaljenjem je ispratilo Plivinu dionicu s burze s obzirom na to je to bilo jedno od najlikvidnijih izdanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik